Интересно

БРЕНДИ „АРАРАТ“ – ВЪПЛЪЩЕНИЕ НА ТРАДИЦИИ И КАЧЕСТВО

Ararat brandy

Ararat е марка, която въплъщава най-добрите традиции за качеството на арменския коняк. Продуктите на Ереванската фабрика за коняк се изнасят в повече от 40 страни по света.

Исторически произход

Отправната точка за производството на арменския коняк се счита за 1887 г., когато търговецът Нерсес Тайруантс поискал да разшири бизнеса си. Следвайки съветите на брат си, той се сдобил с лозя около древната крепост Ериван. Фабриката е построена за производство на коняк и била оборудвана с аламбики Charente (същите се използват и във Франция) и оборудвани изби. Първият получен коняк е кръстен по френския маниер – Фин-Шампан.

Апогея на успеха било участието на компанията в Световното изложение в Париж. За изненада на всички победата отишла при бутилката ”Фин-Шампан Избрано”. Заслужената награда отворила нови перспективи за износ на компанията и правото да нарича продуктите си коняк, а не ракия. Славата на арменския коняк се разпространила извън страната и до началото на XX век Шустов вече доставял продукти в много страни.
Мъкъртич Мусинян, който изучавал тънкостите на винопроизводството във френския град Монпелие, е поканен на поста главен технолог. Знанията и опитът, натрупан в завода на Шустовски, позволили на Мъкъртич Мусинян да представят адекватно новия коняк на международното изложение в Бордо и да получат почетна грамота.

Бренди Ararat Erebuni Souvenir 30 years

1,419.00 лв.
Скъпоценната смес на ARARAT Erebuni 30-годишно бренди е с изискан аромат и кадифен вкус. Ароматът на сушени плодове нежно и хармонично се съчетава с нотки на препечен лешник, осигуряващ приятната тръпчивост на възрастен дъб, комбиниран с кайсии и опушени сливи.

До края на XX век арменският коняк не съдържал ясна формулировка кой продукт може да се счита за „арменски коняк“. Търговските марки на производителите не били защитени от закона, използването им не е било регламентирано по никакъв начин.
През 1998 г. започнал нов етап в историята на предприятието – вече като част от френската компания Pernod Ricard. Година по-късно влязъл в сила разработеният Стандарт на Република Армения, регулиращ всички аспекти на производството на арменски коняк.

Висококачествени продукти за почитателите на арменския алкохол

Сортовете грозде, които растат само в Армения, стареят в дъбови бъчви с различен произход – всичко това допринася за производството на специфични алкохоли. Основната задача на екипана Ереванската фабрика за коняк е да осигури висококачествени продукти, отговарящи на вкусовете и предпочитанията на потребителите на арменския алкохол.
Днес французинът Филип Тибо, който работи няколко години като водещ майстор на кужаите в къщата за коняк на Мартел, е отговорен за създаването на легендарния коняк Арарат – признат авторитет в своята област.

Надяваме се, че ще се насладите на всяка капка от тази перфектна напитка.

Награди

Ararat е първата марка, която представя Армения на престижния World Spirits Competition в Сан Франциско. Дебютът бил успешен и донесъл на марката заслужени награди.

World Spirits Competition, Сан Франциско:

– 2016 г. – златен (Арарат Ахтамар) и два сребърни медала (Арарат Наири, Арарат 5 звезди).

The World-Spirits Award:

– 2016 г. – 2017 г. – два златни (Арарат Ахтамар, Аратар Ани) и един сребърен (Арарат Наири) медали.

Berlin International Spirits Competition:

– 2017 г. – златни (Арарат Ани) и сребърен (Арарат Наири) медали, специален медал и титлата „Предприятие на годината“ (Еревански конячен завод).

Международен конкурс за професионално вино и спиртни напитки:

  • 2011 г. – Гран При (Арарат Найри) и победа в номинацията „Най-добра марка на годината” (Ереванска фабрика за коняк);
  • 2012 г. – златен медал (Арарат Ахтамар);
  • 2013 г. – Гран При (Арарат Наири), два златни медала (Арарат Ахтамар, Арарат Васпуракан);
  • 2015 г. – златен медал (колекцията на Арарат “Армения”)
  • 2016 г. – Гран При и златен медал (Арарат Наири).